dinsdag 25 oktober 2011

Goed lezen!

Een blanco enveloppe met mijn meisjesnaam erop vind ik in de brievenbus als we terug komen van een etentje met Harry, die me zo 1 dag vrij geeft van eten koken.
Salade vooraf, truffade en gegrild kalfsvlees, kaas sloegen we over, crème brulée en koffie, en dit keer in een auto naar huis die het gewoon deed in plaats van een lift krijgen van de kaasboer na 2 km lopen en een auto die de mannen gestart kregen, maar niet meer kon stoppen.
De enveloppe scheur ik gretig open, altijd spannend, al vermoed ik dat het de RSI is (Verplichte Ziektekosten Verzekering voor zelfstandige ondernemers; 'Autoentrepreneuse'). En ja hoor, met dik gedrukte letters HET formulier om een carte vitale te krijgen. Eind vorig jaar ben ik gestart met me inschrijven als zelfstandige, veel ergernis, lang wachten en vele kopiën van geboortebewijzen, paspoorten en andere officiële paperassen later, is er weer een vervolg op dit typisch lange franse traject.
De begeleidende brief is een uitleg hoe ik met het formulier moet omgaan;
Handtekening binnen de zwarte lijntjes met zwarte pen gezet.
Nieuwe kleuren pasfoto die precies binnen het zwarte kadertje past. (hoe ze weten hoe ik er NU uitzie, is mij een raadsel)
Die foto mag ik niet plakken met lijm, plakband of vastnieten! Nee, moet geplakt worden op de plakstrip al reeds aanwezig in het kaderlijntje.
Alle gegevens op het formulier moeten op juistheid worden gecontroleerd.
Kleuren uitdraai van mijn geldige paspoort op A4 papier (het aantal grammen van het printpapier staat me vrij), de afbeelding mag niet verschaald worden!
De print van mijn paspoort moet precies gevouwen worden als aangegeven; te weten, in de breedte in drieën.
Deze twee papieren moeten in de bijgevoegde enveloppe.
De twee papieren mogen niet geniet, aan elkaar geplakt of bevestigd worden met een paperclip (trombone in het frans, geweldige taal!!).
De enveloppe mag alleen met de lik-plak-strip dichtgeplakt worden.
Franceren als brief met de postzegel binnen de zwarte lijntjes.
De enveloppe mag niet beschreven worden en niet gevouwen.

Je begrijpt het al: Ik word daar nu nog zenuwachtig van. Blij dat ik zoiets pas een kleine 3 jaar na de verhuizing onder ogen en te doen krijg.
Goed lezen, zeker bij zulke dingen, hééél goed lezen!!
De enveloppe ligt al wel klaar voor La Poste. Ik ben erg benieuwd hoe lang dit gaat duren, voor ik die felbegeerde verzekeringskaart in mijn portemonnee mag stoppen.

1 opmerking:

  1. Hoi Tien,

    Toen wij hier in juli 2009 aankwamen, ben ik onmiddellijk deze procedure gestart. We waren volledig uitgeschreven in België en met 2 kinderen hier in LDF leek het ons wel zeer opportuun direct de sécu sociale te hebben. Wel dat direct heeft wel ff 9 maand op zich laten wachten. Maar zoals je zelf als zei: alle franse trajecten zijn lang en we worden dat stilaan gewoon. Veel succes!
    Isa

    BeantwoordenVerwijderen