dinsdag 24 mei 2011

Eco-Douche

* niet schokkend, maar wel een blote man in deze log!!


M'n lief is al maanden bezig, nee, jaren, met het verzinnen van een buitendouche geheel op natuurlijke basis. Geen pomp, geen geiser of boiler, geen zonnepaneeltjes of andere logische oplossingen tot het hebben van een buitendouche. We vonden twee jaar geleden een 210 liter vat met oude diesel. Die zou geschikt zijn, als we die diesellucht er maar uit kunnen krijgen. Hij hevelt de diesel in andere vaatjes en spoelt dit vat tientallen keren om. Hij hangt er zo'n drie goedkope thermometers in, die elke keer van hun draadje af het vat in dwarrelen en onbereikbaar op de bodem belanden. Hij probeert ook nog om thyleenslang om het vat heen te wikkelen, maar het thyleen is te stug of kniekt.
1 Het oude dieselvat
2 De doorvoertjes voor het opgewarmde water
3 Handdoek
4 Zeep
5 De afvoerbuis die bij het putje van het zwembad ligt
In de tussentijd groeit de zwembadoverkapping tot een solide geheel. De golfplaten worden zo heet en weer gaan de raderen draaien in zijn hoofd, om die warmte te gebruiken en de restjes thyleenslang die we hier overal vinden, uit de tijd van de vorige eigenaar, die een bronput heeft geslagen en de leidingen ondergronds heeft liggen. Een oude buitendouchekop en andere toebehoren hebben we ook gevonden in de schuur. Wie wat bewaardt heeft wat. Na veel pech, luchtbellen in de leidingen en andere tegenslagen, staat hij nu voor het eerst buiten onder de bijna hete douche. Het vat is nog blauw -zwart in-tapen of verven-, het is nog geen hoogzomer en het systeem is gisteren nog leeg geweest voor een nieuwe doorvoer in het vat voor warmer water via een 2e thyleen-lus op het dak van het zwembad. Hij doucht het vat leeg, om te testen hoe lang je kunt douchen en om te genieten natuurlijk.

Nu is het nog zaak dat we in het nisje een plekje maken voor zomer-douche-benodigdheden. De glijbaan is de grondglijer. Af en toe scheppen we wat kruiwagens grond en zand weg achter de muur van het zwembad. Op lange termijn zal anders die ruimte volstromen met grond en de muur kapot duwen.
Onze 0-sterren camping heeft een eco-toilet, een vuurplaats, vrij uitzicht, privacy, geen rekening, een heel erg groot zwembad-met-gebruiksaanwijzing en nu ook een eco-douche!

3 opmerkingen:

 1. En zo kom je stap voor stap toch dichterbij waar je wil zien?
  Of bij je 4-sterren camping? :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nee, geen 4 hoor, ook geen 5. Het zijn er 0 of een miljoen door het uitzicht...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij hebben thuis een zwembad staan en ook een douche. Eerst wou ik zelf ook een douche in elkaar knutselen. Toen kwam ik een douche van het merk Gré tegen, het is een super fijne douche en de prijs valt echt mee!! Dit is dus echt een aanrader voor jullie.

  BeantwoordenVerwijderen