donderdag 18 november 2010

Inktviszwam


M'n lief heeft een pechdag. Tijdens het droge hout naar de schuur verplaatsen komt een vinger tussen, nee onder een zwaar blok terecht. Ik sta aan de werkbank de kettingzaag een troetelbeurt te geven als hij me laat schrikken door een hard gevloek terwijl hij de schuur uitbeent. Alle huid van de nagelriem en verder naar boven toe is vermorzeld, de nagel zal wel blauw worden vanmiddag en mijn maag draait zich om bij zulke pijnlijke ongelukjes. Hij heeft er zwaar de pee in, aan zijn linkerhand een pleister door een verrroest spijkerbraampje dat een rotsneetje achterliet, en nu dit aan zijn andere hand. De rest van de dag heeft hij vrij, rommelt wat achter de pc met zijn rechterhand omhoog (hij is rechts, maar 'muist' links), doet een tukje en de kachel gaat wat eerder aan als gepland.
Tijdens een weer regenachtige middag ga ik maar weer wandelen. Op zoek naar zwammen en paddestoelen die ik kan drogen en plekjes waar ik bijna nooit komt.
De gevonden vijg onder de eik staat er goed bij, toch maar eens snoeien en verplaatsen als dit lukt. Castel wil best een rondje rivier zwemmen, maar ik loop me daar doorweekt te raken. Onderaan het stalpad besluit ik eens zig-zag terug naar boven te lopen, over de terrassen om in de moestuin uit te komen. Castel volgt me daar gedwee op de voet, ze weet dat 'moestuin' alleen onder begeleiding toegankelijk is. Op eens zie ik wat roods tussen het eikenblad..... Al reeds verteerde sponzige restjes liggen daar als rode zeesterren op de bosbodem met een naaktslakje dat zich nog te goed doet. Net een paar dagen te laat om de Inktviszwam in volle glorie te kunnen bewonderen. (http://www.tuttel.com/natuur&landschap/inktviszwam.html)
Deze tentakels (5) ontvouwen zich uit een wit duivelsei, zoals deze witte boleet-achtige 'bloemknop' genoemd wordt. Ze schijnen in grotere groepen te groeien. Ik speur de omgeving van de vindplaats af, onder een hoge 50 jaar oude eik... Maar er staan er echt maar twee.
We kijken een filmpje, ik lees een boek. Een dag met een flauw hoogtepunt; een inktviszwam, een reeds half vergane sponzige slappe zwam......

Geen opmerkingen:

Een reactie posten