zondag 24 oktober 2010

Nootjes pellen

Vanaf middernacht giet het hier nu non-stop wat resulteert in een ontbijt rond brunchtijd voor de heren, slaperige verveelde poezen op mijn bed, een bruine hond-van-suiker die zoniet nog verveelder op de bank ligt met een miauwerige kater aan de andere kant van hetzelfde meubel terwijl Castel drijfnat in en uit haar huis hobbelt en wat knauwt op een gevonden appel of peer en me met 2 natte modderpoten bedankt voor het restje pasta uit 2008 waar we toch echt van gesmuld hebben tussen de middag. Harry leest en probeert z'n labtop aan de praat te krijgen, Marc stoeit op zijn pc en helpt zijn vader met een falend toetsenbord, ik werk ook op de pc, maar loop verder af en aan naar de kachel, schouw, keuken en het toilet, want al die regen laat me vaker lopen. Harry heeft nog wel kastanjes verzameld deze ochtend en wil daar wat mee doen. Na de maaltijd ga ik de laatste courgettes op zoetzuur zetten wat de keuken onderdompelt in een guur van kokende azijn. Niet aan te raden en inademing van het nog hete goedje heeft hetzelfde effect als een flinke snuif amoniak. Omdat kastanjepuree bij M&M slecht in de smaak valt en ook gepofte kastanjes niet alles zijn, pellen we samen walnoten en pelpinda's om net als vorig jaar choco-notenpasta te maken op basis van kastanjes. De twee experimenten van vorig jaar staan nog vers in mijn geheugen, het tweëede experiment is erg lekker en nog niet op. Dit keer doe ik er ook room door, boter, wat zout, minder fondant en cacao en gewone zonnebloemolie. De smurrie smaakt nog lauw en papperig zo lekker dat het lastig is er niet steeds een vinger in te dopen. Ik vul veel kleine potjes en twee grotere voor onze vrienden die we van de week gaan bezoeken en voor de 1e klas peller Harry die de pot heel blij in ontvangst neemt nu hij het resultaat van uren geduldig pellen heeft geproeft.
Tis een saaie trage sombere rustige dag met drie keer afwassen, een beetje hangen en een aanrecht vol potten met eigengemaakte goedjes.

Het recept;
500 gram gepelde verse kastanjes (uurtje laten koken, afgieten/uit laten lekken in een vergiet en fijn stampen of malen tot puree)
150 gram pelpinda's
150 gram walnoten
150 gram hazelnoten
Alle nootjes fijnmalen/-hakken tot de oliën vrijkomen
Door de kastanjepuree mengen

Zet een pan op heel laag vuur en vul deze met;
100 tot 150 gram roomboter
200 ml notenolie of zonnebloemolie
2 zakjes vanillesuiker
250 gram bruine basterdsuiker &
250 fijne kristalsuiker (minder mag ook)
Snuf zout
reep fondantchocolade (puur)
75 gram cacao (beetje naar inzicht)
Voeg als het al warm is pas een flinke scheut room toe.

Verwarmd dit al roerend tot boter en suiker gesmolten zijn en er een mooi egaal papje ontstaat. Suiker kan vervangen worden door honing, een suikervervanger of vruchtensuiker, omdat dit papje niet mag koken en zo de suikers niet verloren gaan.)
Voeg het notenkastanjemengsel en de chocoladepap samen in een grote kom en roer dit goed door elkaar. Als het nog te grof is, even met de staafmixer fijner malen. Pas op je witgeverfde keukenmuren.
Vul potjes of wekpotten met dit goedje. Bewaar het koel en donker.

Bij inname van grote hoeveelheden is er een risico op gewichtstoename en hart- en vaatziekten, verhoging van de bloeddruk en hyperactiviteit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten