woensdag 8 mei 2013

Tijdgeest

Terwijl de lente ons confronteert met een natuurpracht die zijn weerga niet kent, schiet ik tekort in het delen ervan. Dus consumeren we het zelf en laden ons op in de zon, de lenteregen en de geuren van jong groen en wilde bloemen. Die lentegeuren zijn soms zo zwaar dat het de lucht lijkt te dichten en zo vol is van leven, dat het me verwonderd dat ik nog ademhalen kan zonder het benauwd te krijgen. Het maakt me hebberig en onverzadigbaar voor het leven.
Toch hangt er een schaduw over dit alles. Ik kan dan wel 'off-grid' wonen en zoveel mogelijk mijn eigen boontjes doppen, maar moet toch ook nog mee in de malle geldmolen die me afhankelijk maakt. 
Investeren in voldoende zonnepanelen met smerig geproduceerde, onmisbare batterijen, is financieel te hoog gegrepen.
De dreiging dat tuinieren met gereguleerd, misschien wel genetisch gemanipuleerd zaad 'moet' en het verboden wordt zelf zorg te dragen voor zaden, stemt me ook niet echt gelukkig.
Dat hypotheken leningen zijn, verschaft door banken die dat geld zelf echt niet in de kluis hebben liggen en het aan elkaar hangt van onzichtbare vage praktijken die voor de gewone mens ongrijpbaar blijven, maar hen wel tot slaaf maken van een onjuist systeem dat niet werkt en op instorten staat, ook niet.
Dat ik de mensen om me heen oppervlakkig zie worden, hen zie wegglijden in een leven dat alleen maar draait om gemakkelijk vertier dat het egoïsme voedt, maakt me verdrietig. Ze lijken iedere voeling met de essentie in het leven verloren te hebben en blijven gefascineerd bezig met wat de media zegt en afgeleid door de aangeboden 'fun'.
'Dom houden' lijkt het devies van alle groten die wel weten waar het om draait; winst. Financiële winst wel te verstaan. Geld kun je niet eten, leeft niet en je wordt er niet gelukkig van. Het leven is ook niet gemakkelijker met geld, al is dit nog zo diep in de mens geconditioneerd.
Met mij kun je er niet meer over in discussie; Dat een jackpot winnen het je makkelijker maakt. Recht van spreken heb ik inmiddels wel. Want ik weet inmiddels wat zware (hypothecaire) schulden met een mens doen, maar ook wat een zelf-voorzienend leven met diezelfde mens doet.

Werken voor geld dat niet bestaat, is op z'n zachtst gezegd ergerlijk. Toch blijven we het doen. We zijn nog niet klaar om overal de stekkers uit te trekken, het zonder elektriciteit te doen, de Rabobank een dikke middelvinger te geven en op de kleine rug van Sarko de 24 km naar de markt te gaan eens in de week.
Wat troost is de kennis, de inspiratie, de goede ideeën en initiatieven die stand houden, de liefde voor alles dat wèl leeft en op zichzelf staat, stroomt en als natuurlijk verbonden is met alles.

De tijdgeest, treffend neergezet in de films 'Zeitgeist', zouden de mensheid op haar grondvesten doen schudden. Jammer dat het gros zich liever vasthoudt aan de massa-indoctrinatie van media en geld.

8 opmerkingen:

  1. Het valt wel mee hoor, ik zie het niet zo zwart/wit als jij. Ik heb gelukkig veel mensen om me heen die niet zo denken en de waarde van al het andere nog wel weten in te schatten. Gelukkig maar!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben blij te lezen dat je zoveel mensen om je heen kent die het leven genuanceerd in kunnen schatten en dat jij ze ziet.
      Maar zo zwart/wit als dat ik over kom is het niet.
      Althans;
      Ik neem de tijd me te informeren en eens stil te staan bij mijn zijn en aandeel op deze wereld. Ik moet trouwens wel; Ik ben hier veel meer afhankelijk van de natuur dan de gemiddelde Nederlander. Ook erg afhankelijk van mijn medemens, steeds minder afhankelijk van geld. Dat geeft een verschuiving in het denken en de tijd zelf.
      Hoe beter ik me verdiep en informeer in en over de mensheid en de wereld (planeet aarde) hoe meer ik zie dat er weinig nuances zijn tussen wat wij mensen nodig hebben om te (over)leven, wat er in essentie toe doet & wat ik om me heen zie gebeuren. Dit zeer geconcentreerd in een compact landje als Nederland.
      Het is helaas zwart-witter dan je wilt dat het is.
      Maar vrije keuze! hoor, houd me ten goede.

      Verwijderen
  2. Las vandaag in de krant dat je nog wel zelf je plantjes mag blijven kweken en zaad ruilen. Particulieren hoeven niet verplicht aan het genetisch gemanipuleerde zaad.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is gedeeltelijk goed nieuws.
      Feit blijft dat een patent of monopoly op zaden natuurlijk van den zotte is! Zaden kunnen geen eigendom worden van grote firma's... Oh ja, in deze wereld misschien toch wel.

      Verwijderen
  3. Volgens mij kunnen ze dat ook niet tegenhouden. Zaden ruilen is niet te controleren en al die oude rassen mogen niet verdwijnen, dus.......blijven ruilen en uitwisselen!!

    Wij worden ook verdrietig Martine, van die oppervlakkigheid hier op het platteland, waar alles draait om de buitenkant en oppervlakkig vertier. We begrijpen precies wat je bedoelt, misschien dat het in Nederland anders is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Natuurlijk 'zal het zo'n vaart' niet lopen. Maar in de grote lijn zie ik wat er gebeurd en de mensheid ervaart nog steeds nauwelijks cohesie met elkaar en de natuur waar we zo afhankelijk van zijn.
      Water moet al een marktwaarde krijgen volgens 'spokesman' van Nestlé, nu de zaden, en morgen??

      En met deze log hoopte ik te bereiken dat mensen willen inzien dat verder kijken dan de neus lang is wakker schudt. Niet dat we lief zijn voor familie, vrienden en de buurman.

      We zijn zo ontzettend geconditioneerd met z'n allen dat ik nauwelijks mensen hiervan overtuigd krijg. Ze weten niet beter, maar zouden wel beter kunnen weten. De wil is er gewoon uitgesloopt.
      Het meezingen van een koningslied, dat is wat mensen boeit. Een feestje, dat hebben 'we' nodig. Ik heb iedere dag feest en werk me een slag in de rondte. Ook in het delen hiervan middels deze blog... ik schiet ernstig tekort.

      Verwijderen
  4. Dit is België: gazon, gazon, gazon.....en als het gras anderhalve cm hoog is, dan wordt er weer gemaaid. Hele weilanden worden er om ons heen gemaaid om maar een "Engels gazon" te krijgen!!!!
    Hoezo bloemen voor de bijen???!!!! Daar maakt men zich niet druk om, geen bloem te bekennen en wij maar zaaien en zaaien en planten...bomen en struiken voor de biodiversiteit....voor de kleine dieren enz...bijenhotels enz.
    Nu kan een ander denken: jeetje, wat zijn die negatief, maar wij kennen elkaar en weten van elkaar dat we heel positief in het leven staan.
    gelukkig komen er bij ons vakantiegasten die genieten van deze plek en van alles wat we hier neerzetten en we merken wel, dat we veel mensen inspireren!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je zelf positief in je leven staat en enig inzicht in datzelfde LEVEN hebt, wordt je vanzelf wat negatief over de wereld om je heen. Dat herkennen wij hier ook.
      Toch, hier, tussen de wat onderontwikkelde boeren die nog erkennen dat ze volledig afhankelijk zijn van de natuur, zien we weinig Britse gazons of strakke tuinen en veel hobby-imkers die hun kasten her en der in het bos kunnen zetten zonder dat ze gestolen worden.
      De 'verwende' toerist geniet met volle teugen, om na de vakantie het vertrouwde blinde leven weer op te pakken. Helaas, niet echt inspirerend genoeg.
      Maar vast en zeker zal er een enkeling zijn die gepakt is door het Leven zelf.
      Daar doen 'we' het voor :-))

      Jullie hebben me erg geinspireerd, nog, om door te zetten en mijn eigen weg te bewandelen, zelf na te blijven denken.

      Verwijderen