zaterdag 25 mei 2013

'Broodbak-Arrangement' Update


Een ruime 3,5 maand doen we met 70 zelf gebakken broden. We eten ook wel eens wat anders 's avonds, als Lief op reis is eet ik nauwelijks brood en zo komen we met drie bakdagen per jaar wel rond. Normaal, ja normaal gesproken, bakken we heel vroeg in de lente, einde zomer en de laatste mooie zonnige dag in de herfst. Maart of april, eind augustus of begin september en voor de lange winters eind oktober of, met een beetje geluk, ergens halverwege november.
Nu heb ik een Traditioneel-broodbak-arrangement georganiseerd en dit op diverse websites als 'activiteit' gepubliceerd. Gelukkig begrijpen de meeste geïnteresseerden dat het vooralsnog niet mogelijk was. Het weer zit niet mee. 5 Mei was er perfect voor geweest, maar Lief vond dat de brembossen nog ietsjes groen zagen en dus te weinig warmte geven om de oven mee heet te stoken.
We hebben een zonnige dag nodig met een minimale temperatuur van zo'n 20 a 25 graden om alle broden buiten te laten rijzen. Ik keek vanochtend even op de thermometer; 6 graden.... Ook de 'droge' bossen brem zijn door en door nat.
Nu ben ik van mening dat hij stronteigenwijs is, altijd al geweest. Maar spijt moet hij zeker hebben. De verse gistblokjes die ik kocht eind april zijn niet voor eeuwig houdbaar. De verpakking geeft 21 mei aan als uiterste datum dat ze nog gisten willen. We zijn al 3 weken door onze voorraad heen en noodgedwongen koop ik toch maar wat vissenvoer iedere week. Het ziet ernaar uit dat onze eerste bakdag pas ergens in juni plaats kan hebben. Ook dat ik alle verse gist weg moet gooien. (Of één van mijn lezers moet een tip hebben wat ik kan doen met gist-op-het-randje?)

Buiten werken gaat tussen de buien door, stammetjes van hazelaars willen na wat voordrogen ook wel branden en dit voorziet een klein gedeelte van de woonkeuken -een woonkamer hebben we niet- van een warmtebron om drie broden te laten rijzen. Dan maar zo, improviseren.

De eerste van de drie aangeboden broodbakdagen kan helaas niet doorgaan. 
We schuiven alles door naar juni, maar beloven kan ik niets.

3 opmerkingen:

  1. Ikzelf heb het nog nooit geprobeerd, maar volgens 'preserving food without freezing or canning' van The gardeners & farmers of Terra Vivante kun je gist , in kleine balletjes, laten drogen in de zon of bij de houtkachel. Als de balletjes hard zijn kun je ze vermalen tot poeder en bewaren in bv een glazen potje. Je kunt het een aantal maanden bewaren. Als je het wil gebruiken doe je er een beetje water en bloem bij en binnen een paar dagen gaat het mengsel weer gisten en kan het als verse gist gebruikt worden.
    Hopelijk kunnen jullie snel bakken, anders is bovenstaande misschien het proberen waard. Succes!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Supertip, ga het morgen gelijk proberen.
      Het snel bakken met de gist die nu al een ruime maand in de koelkast ligt zit er niet in.
      Ik zal voor de bakdag toch nieuwe gist moeten kopen. We maken altijd poolish de avond ervoor, als dit mislukt door te oude gist, moeten we de poolish allemaal weggooien en de bakdag weer verplaatsen.
      Maar heel erg blij met deze tip!

      Verwijderen
    2. Inmiddels staat er een plaat met flinters, brokjes, korreltjes gist te drogen in de schouw... En nu maar afwachten of het werkt.

      Verwijderen