donderdag 7 februari 2013

Niet voor iedereen weggelegd


"Het is niet voor iedereen weggelegd." Die opmerking hoor en lees ik vaak. Het gaat dan veelal om het een draai geven aan het leven. Het bereiken en werken aan een droom(beeld), een (andere) toekomst. Iets dat wel reëel is, maar niet als haalbaar ervaren wordt. Naar Frankrijk verhuizen is er zo één. Hoeveel mensen hebben wij al niet ontmoet, nog in Nederland, met de droom, het ideaalbeeld in juist Frankrijk te willen wonen. B&B-tje of een camping overnemen, dan heb je alleen seizoenswerk, denkt 'men'. Of genoeg geld hebben om niet meer te hoeven werken, want Frankrijk is geen land om te werken, daar wonen de goden en rentenier je met een wijntje op je veranda met uitzicht op een glooiend gebied terwijl de geur van lavendel je samen met de wijn doezelig maakt en je al uitkijkt naar dat verse stokbroodje in de morgen en de postbode die je vriendelijk gedag zegt. Tis altijd mooi weer en die buitjes vallen gewoon 's nachts, eventjes, om je potplanten op je riante terras van voldoende water te voorzien. De winkels zijn altijd in de buurt waar je ieder weekend een Nederlandse krant kan scoren en die Nederlandse vereniging in het departement voorziet in een heuse viering van Koninginnedag -Koningsdag, wat u wilt- en helpt je als Nederlander met integreren. Ze houden namelijk je hand vast bij instanties en gaan met je mee om op de markt en het gemeentehuis je ding te doen. Maar dit enkel voor die eenling die seizoensgebonden de handen uit de mouwen wil steken -of daar personeel voor aanneemt, bij voorkeur een student Frans- of de rentenier.
En nu zou ik kunnen schrijven dat bovenstaande allemaal onzin is, wat nog klopt ook! Maar dat het wonen, het leven of het werken in Frankrijk niet voor iedereen is weggelegd, is hardnekkiger dan het beeld van die Nederlanders die een B&B of Camping overnemen of denken te kunnen starten. Het is namelijk wèl voor iedereen weg gelegd, als je maar wilt en geen beren op de weg creëert, want dat doet bijna iedereen die wil maar niet doet dus, ongegeneerd.
We hebben al vele Nederlanders ontmoet die in Frankrijk wonen. Van de Nederlanders die niet rentenieren en hier permanent wonen -daarmee zeg ik ook permanent, 24/7, 12 maanden per jaar-, kennen wij geen spijtoptanten en ze werken, allemaal en meer uren dan de ARBO verantwoord zou vinden. Ze zijn geen van allen lid van zo'n Nederlandse vereniging ter bevordering van integratie met een sinterklaasfeest voor de kids en oranje hapjes op gezette dagen van het jaar. Ze zijn geen van allen rijk te noemen en binnen een jaar of 2 a 3 zijn ze allemaal de Franse taal machtig genoeg zich met gemak tussen de Fransen te begeven, een Franse film te volgen of de Franse krant te lezen en dit zonder uitzonderingen. Ze bezitten niet allemaal een riant huis met uitzicht op lavendelvelden en een machtig gebergte. Ze klonteren zeker niet samen met andere Nederlanders, maar genieten wel van het kletsen in moerstaal en dit vaker via internet en telefoon, dan op de koffie, want de afstanden in Frankrijk zijn 'andere koek' dan in het kikkerlandje dat we achterlieten.
Een groot gedeelte van de Nederlanders zonder spijt die hier hun draai vinden zijn berooid, failliet of anderszins alles behalve vermogend. Een eigen huis? Dat heb je hier niet nodig, huren kan ook. Moet het huis helemaal spik en span zijn? Onzin, de basis is belangrijk en verder zorgt het leven in Frankrijk en de wil voor de rest. (Lekker trouwens; de geur van verse appeltaart die de keuken uit komt drijven.)
Wat ik eigenlijk wil zeggen; emigreren is voor iedereen weggelegd. Ook als je kinderen hebt, het onderwijssysteem is uitstekend zo niet beter als in Nederland. De lokale steun die Nederlanders ontvangen als ze laten zien dat ze zo graag willen is ongekend en niet alleen in mijn 'geval'. De Fransen in de kleine gemeenten in rustige gebieden van dit prachtige land vinden het een eer dat je haven en goed verliet en juist koos voor hun regio, die specifieke gemeente, en heel moedig om alles achter je te laten en je te wagen in een andere cultuur met een andere taal waar niets je zekerheid kan geven.
Ik voel me een soort vluchteling. Daar heb je er velen van; vluchtelingen voor geweld en oorlog. Economische- of Belasting-vluchtelingen (zeker niet vluchten naar Frankrijk!), klimaatvluchtelingen, en gelukzoekers (toch ook een vluchteling, voor zichzelf dan weliswaar). Ook ik voel me een vluchteling en ik heb er nog een definitie voor ook; ik ben een maatschappij-vluchteling. Een persoon die zich bedreigd voelt en vrees heeft voor de maatschappij waarin hij/zij is opgegroeid en vlucht voor de maatschappij die voor de persoonlijke ontplooiing en ontwikkeling, het leven zelf, onleefbaar geworden is. Maatschappijvluchtelingen willen en kunnen niet terug, zijn flexibel en kunnen met anders en of minder genoegen nemen en daar nog gelukkig van worden, zijn en blijven ook.
In Nederland is er geen oorlog, voorlopig dan, zo positief kan ik niet meer zijn. Ook is het niet nodig voor de belasting of de economie naar Frankrijk te vluchten, beide zijn zo ongeveer aanbeland op hetzelfde niveau. Om naar Frankrijk te vluchten voor het klimaat verdient een grondige specificatie en is wel degelijk afhankelijk van je welstand, het vermogen dat je bezit. 's Zomers kan het hier 55 graden worden en 's winters bevriezen je onbereikbare leidingen terwijl je aan de Middellandse zee misschien wel goed zit, maar er 's zomers een mondkapje op moet in verband met de smog en de zee een algenplas geworden is terwijl de kleine hokjes die je koopt of huurt dezelfde prijsklasse kunnen hebben als in hartje Parijs. Je geluk zoeken omdat je denkt dat het op de straten bospaden en karrensporen van landelijk pittoresk Frankrijk voor het oprapen ligt, neemt zijn eigen ongeluk mee dat nooit en te nimmer afhankelijk is van het land waar je gaat zitten wachten tot datzelfde geluk waar je naar hunkert vanuit je hart op komt borrelen. Het zal nooit komen.
Maar voor de maatschappij-vluchteling is Frankrijk een walhalla, mits je je eigen koers vaart.
Wie makkelijk wil emigreren, moet helemaal niet emigreren, ook niet naar Brecht of regio Antwerpen. Voor de rest is het wonen en leven in Frankrijk weggelegd voor iedere Frankofiel, zonder uitzonderingen.

Deze log is mede tot stand gekomen met behulp van al die Nederlanders die ik mocht ontmoeten afgelopen jaren. Hun openhartigheid en hun eerlijkheid over de maatschappij die zij 'ontvlucht' zijn en zo eerlijk waren. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen; het gras is hier Frans-groen, daar moet je van houden.
(mijn-emigratie-lessen-ABC)

Klaar is de FR-NL appeltaart. Want er zit natuurlijk veel verse citroen in, quatre epices en fleur des oranges met zelf gefabriceerde vanillesuiker en geen prefab zelf-reizend bakmeel!

6 opmerkingen:

  1. Zo'n nederlandse vereniging zit je nogal dwars.........of :-))

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, beetje wel. Dat samenklonteren als je besloten hebt in een ander land te gaan wonen. Ik begrijp het gewoon niet. En hulp met regeldingen om te integreren zoals importeren auto, belastingen en dergelijke is niet afhankelijk van het bestaan van deze verenigingen. Wij hebben veel immigranten uit NL ontmoet en echt geen van allen hadden zo'n vereniging nodig, zien het nut ervan in en klonteren niet graag samen met andere Nederlanders. Om echt even kort te gaan; 'we' vinden het belachelijk. Maar goed, de mening van een paar van de vele Nederlanders die liever in Frankrijk wonen.

      Verwijderen
  2. Ik heb vanaf 1993 tot 2008 in Zuid Frankrijk gewoond. Ik was redelijk geintegreerd, maar uituindelijk weer teruggegaan naar NL. Ik kon uiteindelijk niet wennen aan het plattelandsmentaliteit in Frankrijk. Ik zou overigens ook niet in de Noordelijke provicies van Nederland willen wonen. Ben ik een uitzondering? Ik heb mensen zien komen naar Frankrijk maar ook veel zien gaan uit Frankrijk. Frankrijk is zeker geen hemel of aarde en 'leven als god in Frankrijk' al helemaal niet. Ik heb nooit een stil verlangen naar het bakken van taarten en/of het snoeien van bomen gehad, Ik kon in Frankrijk geen fatsoenlijke IT onderdelen komen, men verkeerde op dat gebied nog in de vorige eeuw, mar men hield glashard vol, dat men er alles van wist (In Toulouse), terwijl men de meest achterhaalde onzin kwekte. Frankrijk was mooi, voor de sterrenhemel en de natuur, maar dan heb je het wel gehad.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik kan me helemaal in jouw Frankrijk-periode inleven en het feit dat je terug bent gegaan. Je zegt een paar essentiele dingen die ik in mijn emigratie-ABC al uitvoerig aanhaalde. Voor- maar zeker ook veel nadelen in dit grote land. Een mentaliteit die onveranderlijk is. Een zekere arrogantie die met recht misplaatst te noemen is (je IT-ervaring is nog steeds van kracht!). En nee, je bent alles behalve een uitzondering, daar zal ik me onder moeten scharen. Bevestigt de regel dat een plattelandsleven juist weer niet voor iedereen is weggelegd, niet hier, maar ook niet in noord oost Nederland!

      Verwijderen
  3. hi Martine . Wat goed al die informatie en belevenissen van jullie daar.Ik heb even in Bretagne en Seine-et-Marne gewoond en al heel lang weer terug in NL ,en sindsdien toch zoekende om terug te gaan ! Wat ik zou willen weten is , waarom hebben jullie voor Avyeron gekozen ? Ook zag ik dat je het boom onderhouds gereedschap tot in Amerika gezocht hebt ? Je bent in een land met een grote hout industrie en op leboncoin en ebay.fr zie ik vele broeken ,schoenen, lijnen , zagen enz.Voor jullie LandR. is het beter/makkelijker om de onderdelen zelf te kopen op het internet de garage zal je dankbaar zijn en als je een "shop-manual" en een "parts-catalog " kan vinden word het helemaal makkelijk .Ik heb veel Frans geleerd van o.a. de TV-reklames , hoe is jullie Frans na 4 jaar ? Het samen klonteren door Nederlanders ( en andere nationaliteiten ) heb ik overal gezien in Frankrijk bij rally's en evenementen , dan gaan ze over geld en politiek kankeren . Ik was dan snel weg en ging bij de Fransen zitten met een veel betere sfeer .Mijn Franse (ex) vrouw heeft mij veel kunnen bij brengen over Frankrijk , ze woont niet ver van jullie vandaan bij Valadie !
    groetjes
    Piet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk dat dit bericht nog steeds gelezen wordt.
      Tijdens het bezoeken van een ruim 20 tal 'objecten' viel het ons op dat in de uiteindelijke top 10 er 5 favorieten in de Aveyron lagen. Dat hield voor ons in; het gebied trekt ons aan; leeg, zeer hoge biodiversiteit, afwisselende natuur van zeer ruig tot landelijk, schoon, authentiek, afgelegen. Het laatste in het hoge noorden van dit departement, waar we gebleven zijn. Door het klimaat hebben we ons laten 'verrassen', dat valt voor mijn man tegen na 5 jaar.
      Ik heb enkel even gegoogled naar Amerikaanse spullen, deze wereld is relatief klein. Maar 2e hands spullen van internet halen zal ik nooit doen, veiligheid bovenaan. Je werkt met kettingzagen in levende organismen ;-) !
      Voor de LaRo's; 'onze garage' rijd veel in Defenders, brandweerauto's die bijna overal kunnen komen. We hebben inmiddels ook zo onze eigen contacten in Frankrijk en 'Pauluz' van PSP Expeditiecampers. Met de Haines Manual komen we ook een heel eind. En auto's slijten en wij zijn echt geen sleutelaars.
      Ons Frans gaat langzaaaaam vooruit. Maar komt doordat we geen werk hebben 'onder de mensen' (d'r is geen werk hier, regelmatig verhangt een boer zich), we geisoleerd wonen en geen kinderen hebben ivm de contacten. Ik kom 2 keer per week onder de mensen.
      Conversatie's voeren gaat redelijk goed, 1 op 1 kan ik ietswat de diepte in. Schrijven is een waar drama, lezen re-de-lijk--, Franse films volgen zonder ondertiteling en radio gaan me ook redelijk++ af.
      Ennnn laatste argument voor het lege ontoegankelijke noorden van de Aveyron; eigenlijk geen Nederlanders hier. De enkeling is verFranst of hard op weg :-)

      De Aveyron was voor mij een goede keuze.

      Een absolute aanrader
      Ariejan Korteweg schreef 'Surplace' "over de ziel van Frankrijk"
      ISBN 978 90 445 3118 3 1e druk 2013
      voor
      Spijtoptanten van het remigreren
      Nederlanders die willen emigreren naar Frankrijk
      Verfranste Nederlanders
      Emigratie-twijfelaars
      De Fransen zelf!!

      Verwijderen