woensdag 23 februari 2011

Emigreren = Veranderen

Dit laatste bezoek aan Nederland maakt voor mij de veranderingen in mij heel goed duidelijk.
Waar ik dacht nog een kind te zijn, of althans niet volwassen, blijk ik toch echt gegroeid, veranderd. Een andere blik op mensen, leefomgeving, maatschappij. Een ander idee over vooruitgang, politiek en werken, andere blik op het ooit zo vertrouwde en bekende waar ik nooit bij stil stond, omdat het nu eenmaal zo was.
Ik was alles behalve flexibel, ik was alles behalve bestand tegen de drukte of stress. (Nu zal ik op de lange duur nog niet bestand zijn tegen het drukke van de Randstad, maar voor een paar weken is het heel goed te doen.) Ik nam voorheen mezelf ook te serieus, in het verkeer, in contact met anderen en in m'n dagelijks doen èn laten.
Na ruim 2 jaar in het welkome isolement van een frans bos in een gorges dicht bij een stuwmeer, vallen me 'mijn' verschillen van toen en nu heel erg op. Ik zie mijn ouders anders, zij zijn gewoon dezelfde gebleven. Ik zie verbanden ook anders, niet meer als vanzelfsprekend en onveranderlijk. Ik kijk alsof 'van buitenaf' naar situaties en zet ze niet meer af tegen ons leven hier, het is tenslotte niet te vergelijken. Ik zie ook wat ik doorstaan heb in dat hectische bestaan en mijn familie en vrienden nog leven in wat ik van me af heb geschud.
En het zal niet voor iedere emigrant gelden, ook niet voor alle emigranten naar Frankrijk. Het is tenslotte ook de regio die je kiest en hoe je in het Franse leven wenst te staan. In de Nederlandse enclave Morvan zal het wat minder zijn, weer anders. Wij kozen voor een isolement kwa ligging van het huis, dus of er hier nu veel of weinig Nederlanders wonen, contacten hebben we niet zoveel. Genoeg, blijkt uit wat we nodig hebben en wat er hier is.
Wij zijn makkelijker geworden, flexibeler, rustiger, bewuster, denken meer na voor we iets doen, hebben de tijd gecreëerd dichter bij onszelf te komen, wat ons in laat zien wie mensen zijn en waarom er dingen niet verliepen zoals gewenst. Waarom de dingen gaan en komen en waarom juist op dat moment, of juist niet....
Alles wat ooit vanzelfsprekend, logisch en juist was, is hier op z'n kop gezet, veranderd of genuanceerd. Het roer om is ook letterlijk het roer om op alle fronten.
De daginvulling is veranderd, het werk en hoe we met het werk omgaan, wat we eten en wanneer we eten, onze nachtrust (met de matrassen van P&W nog beter als voorheen), onze stoelgang, we zijn nooit meer ziek (griep of verkouden zijn is ons volkomen vreemd), gaan heel zuinig om met energie, kopen minder (veeeel minder), kijken geen tv (dat is nog de grootste rust, iedere dag weer) wat ons nog minder laat consumeren, ervaren kou en warmte anders, kunnen genieten van de regen omdat de moestuin dat nu eenmaal nodig heeft, en vinden de franse zomerzon eerder een last dan een zegen. Ook een wijntje tussen de middag lijkt heel goed te vallen en weerhoud me er niet van 's middags keihard aan de slag te gaan.
Het grootste verschil waar ieder mens van zou onthaasten is 'De Franse Slag'!!
Het makkelijke van 'met de franse slag' is het relaxte rommelen. Ik durf te beweren dat deze slag op het gehele platteland van Frankrijk gehanteerd wordt. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Werkt het linksom niet? Dan doen we het gewoon rechtsom.
Frankrijk is net zo overgeregeld als Nederland. In Nederland lijkt alles 'keurig geregeld' terwijl in la douce France alles rommelig en over-burocratisch is. Nou vind ik het niet allemaal even keurig in Nederland en zijn alle veilige regels meer om het in toom te houden, geen excessen alstublieft en doet u maar gewoon, das gek genoeg.
Gek genoeg, vind ik het gewoon om alles te doen zoals het goed voelt, wat ook gek genoeg, vaak verboden is in Nederland. Wat je hier met gezond verstand zo geregeld hebt, is in Nederland onmogelijk en of niet toegestaan. Of je doet gek natuurlijk! Terwijl ik me op de Nederlandse wegen echt serieus afvroeg of ze daar niet een beetje gek geworden zijn? Maatregel na maatregel, geen moeite wordt gespaard de wegen file-arm te krijgen. Maar inderdaad; waarom een campagne en nieuwe borden, media-aandacht en meer voor die paar stukken snelweg waar je 130 per uur mag? De verkeerspolitie opdracht geven op die stukken wegen pas te gaan flitsen boven de 130 lijkt me stukken efficienter en goedkoper? Ook de campagne om te leren ritsen blijkt over de balk gesmeten belastinggeld. Men wil perse in de spits nog voor dat de doorgetrokken strepen ophouden in- en uitvoegen?????
(De Fransen kunnen niet invoegen, die doen dat rustig met 50 per uur, ook als er een vrachtwagen nadert op volle snelheid. Relaxt is het wel en als je het eenmaal weet, nog duidelijk ook.)
Nu ben ik van huis uit wel een ordedier zonder vast ritme. Hier kan ik de orde loslaten en zal ik me een ritme aan meten om mee te kunnen. Het gaat allemaal vanzelf!
Illustratie '50 reasons not to change' zal ik aanvullen met '50 reasons to change'... Met de franse slag natuurlijk, rustig aan en morgen weer een dag.

1 opmerking:

  1. Ik ben het wel met je eens en toch.... Toen wij, nu bijna 18 jaar geleden een huis in het Zuiden kochten was de enige reden, omdat we dat wilden. Het had niets te maken met Nederland ontvluchten.
    Het is meer in de zin van: we hebben een vader- en een moederland. Daarbij is ook een motto: af en toe het roer om! (Dus niet teveel landen met elkaar vergelijken ... zegt uiteindelijk meer over jezelf, dan over de landen).

    BeantwoordenVerwijderen