woensdag 8 juli 2009

recept

cocq-au-vin voor 4 personen;
*een hele kip in stukken of 4 flinke kippenpoten
*250 'magere'spekblokjes
*halve bol knoflook
*olie om in te braden
*4 sjalotjes
*750 ml kippen- of kruidenbouillon
*400 ml huiswijn
*klein blikje tomatenpuree
*(indien mogelijk verse) kruiden als thijm, rozemarijn, oregano, kruidenzout, peper, snufje cayennepeper, 4 blaadjes laurier
*halve stronk bleekselderij
*5 wortels/2 winterpenen
*half bakje champions
*maizena/meel
*2 eetlepels creme fraiche

Braad de kip in de olie een klein kwartiertje aan.
Haal de kip uit de braadpan en doe de spekjes, grof gesneden sjalotjes en de grofgesneden knoflook in de braadpan.
Fruit het geheel en voeg de kruiden toe.
Snijdt de worteltjes en de bleekselderij fijn en voeg deze toe, laat het even meefruiten.
Maak de bouillon en voeg deze toe samen met de wijn en de tomatenpuree, breng het aan de kook.
Voeg de kip weer toe en zorg dat de kip onder het vochtniveau ligt.
Zet de pan op een laag vuur, doe een deksel op de pan en laat het geheel minimaal 3 kwartier pruttelen.
Snijdt de champions doormidden en haal de kip even uit de pan.
Voeg de champions toe en bind de groentensaus een beetje!! met meel/maizena en roer de creme fraiche erdoor. Breng de saus op smaak met eventueel wat vers gemaken peper.
Serveren met haricots verts, aardappelpuree, vers warm frans stokbrood en neem er een glas goede rode wijn bij.
Eetsmakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen