maandag 13 oktober 2008

ArboristeIk kwam er nauwelijks aan toe en elke dag keken we tegen de acacia's aan, begroeid met hedera en mos. Veel dood hout en gescheurde takken.
Ze hebben wat verzorging nodig, maar tis niet 1-2-3 gedaan. Omzagen is geen optie, ze zijn DE schaduwboom voor tijdens de hete zomers. Ik kon haast niet wachten om erin te klimmen. De kleinste boom was zo gedaan, best gezond hout en geen gekke probleemtakken.
Maar och, die andere naast de secadu (drooghuisje voor noten)is onderin de stam gesplitst in 2 bomen, ingescheurd, heel veel dood hout en bemost. Wat zoveel wil zeggen als; gevaarlijk!! Zeker om in te klimmen.
Om deze zo belangrijke bomen de kans te geven om te herstellen van een grondige snoeibeurt leek het ons beter niet te wachten tot van de winter.
En weer een fijne oefening om de kettingzaag wat werk te laten doen.
Een acacia heeft wel sterk hout, maar zo pezig dat als de zware takken inscheuren, ze aan hele kleine vezels nog blijven hangen. Tevens zijn de doorns op de takken extreem scherp en het hout door mos en dergelijke verzwakt. Ook zieke plekken zijn niet goed te zien.
Met gezonde spanning en voorzichtigheid heb ik 1 helft gedaan. Prachtig stookhout en de voorraad slinkt wel heel snel als je geen CV hebt die het doet of gaskachels gebruikt. Het eindresultaat is schokkend, kaal, leeg ook. Het voordeel is dat we 's avonds meer sterrenpracht kunnen bewonderen. Met de voor ons niet gangbare natuurlijke duisternis is het naar boven kijken een favoriete bezigheid 's avonds.

3 opmerkingen:

 1. Heeey Martine! je zegt "let's Hyve" maar vind dit ook wel een coole manier van communiseren.

  Ik las en zag dat je lekker bezig ben geweest in de boom met de kettingzaag. Ik wilde nog even vermelde dat je van de mos geen schrik hoef te hebben kan geen kwaad voor het hout. En dat je ze nu terug gezet heb inplaats van de winter is alleen maar goed. Het zijn dan ook AAAAAcacia's verder vroeg ik me alleen af of het niet slim was om een helmpje te dragen als beginnent klimmer?

  Maar ik ben blij dat het goed is geluk en veilig is afgelopen.

  Groetjes Johnny

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ooit leerde ik dat de Leilinde de boerenluxaflex is
  En dat in Zuid-Frankrijk de Plataan voor schaduw zorgt.

  Maar jouw combinatie van Acacia en Hedera is met alle nectarzoekers ook heel mooi.

  Lommerrijke foto!

  Vriendelijke groet,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. tja, Rob, de laatste jaren steeds minder insecten die het moeten hebben van nectar. Toch blijven de bossen in deze regio een goudmijn voor de bijen en andere insecten. De hierboven afgebeelde boom ziet er weer niet uit, moet weer gedaan worden, een zorgenkindje. Die zware schuine stam is al wel weggehaald.

   Verwijderen