maandag 13 oktober 2008

vrienden


Zo alleen je in Nederland vaak bent, zo makkelijk is het contact te maken in Frankrijk. Misschien dat het aan het platteland ligt, of de geisoleerde ligging van onze keuze. Maar veel 'buitenlanders' wonen hier niet permanent en voor de franse stedingen is het een geliefde regio voor vakantie's. De 1e x dat we de ezels van onze buren op het bospad aantroffen, hebben we ze moeten en willen helpen ze terug het land op te sturen. Dat resulteert in een nadere kennismaking, precies rond aperatief-tijd. Met ogen, handen en voeten kunnen we elkaar goed begrijpen. Zo vonden we uit dat het 2 zussen zijn die in de toekomst er 4 dagen per week zullen gaan wonen. Mits er een oplossing komt voor het 2e woonhuisje, want er is geen water daar. Of een put slaan naar de bron (als ze de bron kunnen vinden) en anders met een pomp het water van hun andere bron naar het huisje leiden.

Ik schat ze rond de 60 en zoals alle mensen daar werken ze met dieselkracht rustig aan een bewoonbaar geheel. De zusjes zijn daar opgegroeid. Met de ossenkar aan pappa's hand via bospaadjes die nu verdwenen zijn naar het dorp bovenop het plateau.
Hun overleden broer was een bekende voor ons. Hij stond op alle foto's die in ons huis rondslingerden en aan de wand hingen.Een zeer goede vriend geweest van Christian.
Vol trots hebben ze hun huisje aan ons laten zien. Het was als 300 jaar geleden. Alleen het fornuis was iets moderner en ze hadden de kozijnen en de deur vervangen voor kunstof ivm de isolatie.
Maar een houten vloer vol kieren en gaten (onder een schuur/oude stal) een schouwwand met potjes en pannetjes erop. Foto's, klokjes, mariaflesjes gevuld met Lourdes-water en andere snuisterijen sierden het geheel.
Alles op en inelkaar ivm de geringe ruimte. Geweldig om daar met die mensen te praten over van alles en nog wat. 3 oude hondjes scharrelen wat rond, maar verder is alles, inclusief zij, schoon en proper. Knap in zo'n huis!
Zij waren in geen 50 jaar op ons terrein geweest (haar broer wel af en toe).
Dus over privacy gesproken !!! Ik had net mijn broodjes af, als aardigheidje en omdat ik de broden niet lang kan bewaren, heb ik hen een brood gegeven. Het leek me een toepasselijk gebaar.
Ook het belang van het kennen van je buren in deze redelijk verlaten kloof werd besproken. Ook zij zijn blij met permanente bewoning. De weg zal beter onderhouden worden, de postbode heeft 2 redenen om langs te komen (die blijft dan ook even een praatje maken, ze heet Danielle en je kunt haar bellen indien nodig).
We kunnen op elkaars dieren letten en elkaar helpen in geval van moeilijkheden.
Zij hebben de kennis van het leven op een verlaten berghelling, wij zijn jong , sterk en niet bang om met dieren te dealen of vies te worden.
Later belde 1 van de zussen ons op in het begin van de avond. Of we even wilden gaan kijken of de ezels niet weer uitgebroken waren, want er waren werklui geweest en ze zouden door de schrik van vreemden ontsnapt kunnen zijn. Ze wonen 46 km verderop en zouden het niet halen voor donker.
Dus wij, enthiousiast dat we wat kunnen doen, er te voet op uit. Marc met koplampje in de schemer het terrein afgestruind en ik de weg afgelopen... Gelukkig, ezeltjes rustig aan het grazen op de helling.
De dankbaarheid van hen dat je zulke dingen wilt doen is heel groot.
We boffen dus met buren die je niet kunt zien, aan te lopen wonen en kunt bellen in geval van nood!

Verder is het bijzonder dat we zo'n enorm tof contact met H&T hebben. Zo lief dat we mogen douchen, wassen, internetten en ook nog eens onze verhalen, emoties en frustraties kwijt kunnen. H, je bent een geweldig mens en ik ben heel blij dat juist jij bij S.H. werkt, zodat we jou en T mochten leren kennen. Genereus, geduldig en misschien wel veels te lief voor hollandse begrippen! Dus waren wij ook heel blij dat we wat terug konden doen door te helpen met het voegen van jullie Gite****!
(http://www.homelidays.com/NL-Vakantiewoningen/110_Search/SearchList.asp?oldPg=&ADR_PAYS=FR&ADR_LOCALISATION=FR+MIDIPYRENEES+12-AVEYRON&DOld=mur-de-barrez&TYPE=MAIS,CHAT,GITE&PART=RW&FROMSEARCH=TRUE&DESTINATION=MUR-DE-BARREZ&EXACT=TRUE)
Ik hoop jullie ook snel te mogen begroeten hier in NL. Dan snappen jullie heel snel hoe graag we hier wegwillen, ondanks ons prachtige plekje in Oostvoorne.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten